19 Nisan 2016 Salı

Fıstık Ezmeli Unsuz Kurabiye

Sıradaki tarifim sağlıklı beslenenler ve çocuklarını şekerden korumak isteyen anneler için geliyor.

Snapchatten takip edenler bilir, sıkça kullandığım bir malzemedir şeker. Paylaşımlarımın bir çoğu tatlılar üzerinedir ve miktarları ne kadar düşük tutmaya çalışsam da kullanımı kaçınılmazdır. Peki yaptıklarını ne kadar tüketiyorsun diye sorarsanız cevabım da gayet nettir: HİÇ!

Çikolata ve şeker aşkıyla büyümüş bünyeden şekeri ve büyük ölçüde karbonhidratı çıkarırken epey zorlandım. Anneme koyulan şeker hastası tanısından sonra ekmek tükemini sabah 1 dilime düşürüp markette satılan kraker, bisküvi ve nice ürünü hayatımdan attım. 2 yıldır şeker ihtiyacımı meyveden ve tarifini paylaşmakta olduğum daha az zararlı, baştan sona ev yapımı olan besinlerle karşılamaya çalışıyorum.

İşte bu sebeple daha önce yaptığım ve kayıtlara geçirmediğim tarifleri paylaşmadan önce bu masum kurabiyeleri ve şekere olan bakışımı aktarmak istedim. Şimdiden afiyet olsun :)


Fıstık Ezmesi için Malzemeler


– 250 gr tuzsuz yer fıstığı

– 1 yemek kaşığı dolusu pekmez (bal da olur)– 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı– 1 tutam tuzEğer varsa1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Fıstıkların bordo renkli kabuklarını soyun. (Kolay soyayım derseniz, bir tepsiye yayıp, fırında biraz ısıtın, kabuklar kendi kendine ayrılacaktır.) Kabukları soyulan fıstıkları bir tavaya koyup, 7-8 dakika kavurun. İyice ısınan fıstıkları, robota koyun. Sıcağın da etkisiyle kısa sürede püre kıvamına gelecektir. Ardından içine diğer malzemeleri de ekleyip, biraz daha karıştırın.


Unsuz Kurabiye için Malzemeler


- Hazırladığımız fıstık ezmesi ya da 350 gr (1 kutu) fıstık ezmesi
- 3/4 su bardağı pekmez
- 1 büyük yumurta
- 1 çay kaşığı flour de sel yoksa deniz tuzu

Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Tüm malzemeleri çukur bir kapta karıştırın. 
Karışımı ister tatlı kaşığı ile ister dondurma kaşığı ile yuvarlak şekiller verin
Yağlı kagıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Çatal yardımı ile bastırıp + şekli verin.
Üzeri kızarana kadar pişirin.

Not: Fırından aldığınız kurabiyeleri biraz soğuduktan sonra servis edin.